“We hebben niet veel contact over werk. Daar heb ik mijn eigen collega’s voor”

Het is een bijzonder moment wanneer een vader en zoon beiden werkzaam zijn bij hetzelfde bedrijf. Bij BLG Wonen vonden we zo'n situatie. Vader en zoon Marcel en Maurice Lamers zetten samen hun ervaring en energie in voor het toegankelijker maken van de woningmarkt. Ter gelegenheid van het 70-jarig bestaan van BLG Wonen, spraken we met hen over hun ervaringen binnen de organisatie.

Marcel (57) heeft een schat aan ervaring als hypotheekadviseur, waar hij in zijn huidige rol als productmanager veel profijt van heeft. Hij begon zijn carrière als zelfstandig hypotheekadviseur en had een eigen kantoor van de Hypotheker. Als adviseur werkte hij veel samen met BLG Wonen.

“Het persoonlijke contact met BLG Wonen, haar acceptanten, accountmanagers en serviceteams maakte dat ik heel graag met BLG Wonen samenwerkte,” aldus Marcel Lamers. Maurice voegt hieraan toe dat de persoonlijke benadering niet stopt bij het verstrekken van een hypotheek. Dit wordt daarna opgevolgd door de klantenservice. Hij benadrukt het belang van nabellen en het brengen van goed nieuws aan klanten, wat vaak over het hoofd wordt gezien door andere hypotheekaanbieders. Deze extra stap in klantenservice weerspiegelt de toewijding van BLG Wonen aan het bieden van een unieke ervaring aan hun klanten.

“Vrienden om mij heen hadden de bekende bijbaantjes die mij niet zo interesseerden; ik was in de weer met hypotheekdossiers”
Maurice Lamers, hypotheekacceptant BLG Wonen

Marcel herinnert zich nog hoe zijn zoon Maurice (32) zijn eerste stappen zette in de wereld van hypotheken. Als tiener werkte Maurice al op Marcels kantoor bij de Hypotheker, waar hij hielp met het digitaliseren van papieren dossiers. Dit gaf hem niet alleen een inkijkje in de wereld van financiën, maar ook waardevolle praktijkervaring. “Vrienden om mij heen hadden de bekende bijbaantjes die mij niet zo interesseerden; ik was in de weer met hypotheekdossiers,” aldus Maurice.

Warm bad

Na enkele jaren “jazeker” te hebben geroepen, waagde Marcel de stap naar BLG Wonen. De fijne contacten met acceptanten en rayonmanagers en het feit dat “ ’t Boewfonds” nog steeds een begrip is in het zuiden maakte dat hij voor BLG Wonen koos. Hij startte als hypotheekacceptant en groeide door tot accountmanager. Hij herinnert zich nog levendig hoe hij zijn weg naar BLG Wonen vond. Hij werd aanvankelijk ontmoedigd door een externe recruiter, die stelde dat een hypotheekadviseur nooit hetzelfde zou kunnen als een acceptant. Maar Marcel liet zich niet uit het veld slaan en solliciteerde toch. Het bleek een schot in de roos te zijn, want hij werd al snel aangenomen en voelde meteen een klik met zijn collega’s en de organisatie. Voor hem voelde het als een warm bad toen hij bij BLG Wonen kwam werken, met kansen om te groeien, fouten te maken en hier vervolgens van te leren.

Naast zijn functie als productmanager, werkt Marcel ook bij het Expertise Centrum Wonen (ECW) van BLG Wonen. “Ik combineer mijn product- en marktkennis om het ECW te ondersteunen bij maatschappelijke initiatieven. Zo heb ik meegewerkt aan de pilot Duurhuur en kijk ik naar mogelijkheden om specifieke groepen zoals koopstarters en senioren te helpen bij het krijgen van een hypotheek,” aldus Marcel.

Marcel onderzoekt bijvoorbeeld de hypotheekmogelijkheden voor mensen met een WIA-uitkering. Deze groep komt namelijk, ondanks het ontvangen van een structureel inkomen, vaak niet in aanmerking voor een hypotheek.


Maurice begon zijn loopbaan bij BLG Wonen twee jaar geleden op de klantenservice, aan het einde van de coronacrisis. Na een jaar besloot hij om de sprong te wagen naar de hypotheek-acceptatieafdeling, waar hij nu bijna een jaar werkt. Hij is een echte sportman, maar deelt ook zijn passie voor lekker eten met zijn vader. Iets wat hij van huis uit heeft meegekregen. Hoe kan het ook anders met twee echte bourgondische Limburgers? Het is duidelijk dat de appel niet ver van de boom is gevallen, zoals ze zelf al lachend toegeven. Na een paar jaar Communicatie gestudeerd te hebben en (werk)ervaring op te doen in de horeca, besloot hij de stap te zetten naar een carrière die hem meer uitdaging en voldoening gaf. Zijn vader, die op dat moment al geruime tijd bij BLG Wonen werkte, fungeerde als een inspiratiebron voor Maurice.

Aanmoeding

“Wat hij kan, kon ik waarschijnlijk ook wel,” zegt Maurice. Hoewel Marcel zijn zoon niet rechtstreeks bij BLG Wonen heeft geïntroduceerd, heeft hij hem wel aangemoedigd om zijn eigen weg te vinden binnen de organisatie. Na wat research en navraag te hebben gedaan naar de mogelijkheden om net als zijn vader aan de slag te gaan bij de organisatie, werd al snel duidelijk dat dit geen probleem zou vormen. Al vanaf de eerste dag kreeg Maurice allerlei kansen en verantwoordelijkheden. “Dit illustreert niet alleen de waarden van BLG Wonen als organisatie, maar ook hoe zij jong talent koesteren en stimuleren” zegt Maurice.

Het is duidelijk dat Marcel de passie en kennis van het vak doorgeeft aan Maurice, die nu zijn eigen weg binnen BLG Wonen bewandelt. En toegegeven; als je even snel informatie nodig hebt van het andere team, is een vader-zoon relatie soms best handig. Maurice: “Maar we hebben verder niet veel contact over het werk, daar heb ik mijn eigen collega’s voor.”

Persoonlijk en betrokken

Als we het hebben over wat BLG Wonen onderscheidt, wordt duidelijk dat het persoonlijke aspect voor beiden een centrale rol speelt. Maurice benadrukt het belang van de persoonlijke aanpak die BLG Wonen hanteert, met snelle reactietijden en duidelijke communicatie als kernpunten. Hij merkt op dat bij BLG Wonen de focus ligt op het leveren van een efficiënte service, waarbij ze elke klant snel en persoonlijk willen helpen. “Het is duidelijk dat BLG Wonen niet alleen streeft naar efficiëntie, maar ook naar een persoonlijke en betrokken benadering van hun klanten. Door te luisteren naar de behoeften van klanten en snel en adequaat te handelen, onderscheidt BLG Wonen zich als een hypotheekverstrekker die echt om haar klanten geeft,” aldus Maurice. En ondanks dat BLG Wonen onderdeel is van een grote bank, de Volksbank, is de hypotheekverstrekker nog steeds een kleinschalige en nauw samenwerkende gemeenschap volgens Maurice. “De snelle en duidelijke communicatie maakt het verschil voor klanten en stakeholders, in vergelijking met andere banken die vaak te maken hebben met bureaucratie en langere wachttijden,” aldus Maurice.

De 'maatwerkdossiers' zijn een speerpunt van BLG Wonen. “Toen ik begon bij BLG Wonen ben ik vrij snel op de maatwerkdesk aan de slag gegaan, waar ik enkel de afwijkende hypotheekaanvragen behandelde. Die nam ik dan bij de Voorbespreekdesk in behandeling".
Marcel Lamers, productmanager BLG Wonen



Die nauwe samenwerking zorgt er ook voor dat klanten die moeilijker aan een hypotheek kunnen komen, vaak wel geholpen kunnen worden. De 'maatwerkdossiers' zijn een speerpunt van BLG Wonen. “Toen ik begon bij BLG Wonen ben ik vrij snel op de maatwerkdesk aan de slag gegaan, waar ik enkel de afwijkende hypotheekaanvragen behandelde. Die nam ik dan bij de Voorbespreekdesk in behandeling. Dat heb ik gedaan totdat ik de overstap maakte naar intern accountmanagement,” vertelt Marcel.

Maurice benadrukt het belang van samenwerking, niet alleen binnen het eigen team, maar ook met andere teams en merken binnen de Volksbank. Hij erkent dat zijn kennis en ervaring van toegevoegde waarde kunnen zijn in andere teams en sluit niet uit dat hij in de toekomst een soortgelijk pad binnen de organisatie zal volgen als zijn vader. Uitzondering hierop is het contact met de adviseur: “Ook door mijn ervaringen in de horeca en nu in mijn baan bij acceptatie weet ik: dat rechtstreekse contact vind ik erg belangrijk en ligt mij heel goed. Zijn toewijding aan de missie van BLG Wonen is duidelijk, en hij ziet zichzelf niet snel vertrekken.

Herkenbaar

Ook Marcel benadrukt het belang van het behouden van de persoonlijke benadering, waarbij telefonisch contact een essentieel onderdeel is én blijft van de klantenservice. Hij hoopt en vertrouwt erop dat BLG Wonen ook over zeventig jaar nog steeds herkenbaar zal zijn en de band met het mijnwerkersverleden van Limburg zal behouden. Maurice voegt hieraan toe dat de identiteit van BLG Wonen als een betrouwbare en populaire hypotheekverstrekker bewaard moet blijven.

Maurice is vastbesloten om zich te blijven inzetten voor het fijne, warme contact en een goede service voor adviseur. Een carrièrepad dat stiekem toch vrij dicht in de buurt komt van het in de voetsporen treden van zijn vader, zij het met een eigen benadering op een andere afdeling. Mocht Marcel er op zijn zevenenzestigste mee stoppen, hopen zijn collega’s stiekem dat Maurice dit gat toch enigszins zou kunnen opvullen. Al is het maar om enkel de gewoonte van ‘Lamers’ in te kunnen tikken als geadresseerde van een email.

Lees meer interviews

Terug naar het blogoverzicht