Per 1 maart 2018: 12 tariefklassen
Wat houdt dat in?

Hoeveel rente je betaalt voor een hypotheek bij BLG Wonen hangt niet alleen af van de actuele marktrente en de periode dat je de rente vast wilt zetten (bijvoorbeeld vijf of tien jaar). We vergelijken ook de hoogte van de openstaande hypotheekschuld met de bij ons bekende marktwaarde van je woning. Dit is de waarde van je woning als je deze verkoopt. Deze ‘schuld-marktwaardeverhouding’ bepaalt in welke tariefklasse je hypotheek valt. Tot nu toe gingen we bij BLG Wonen uit van 4 tariefklassen. Per 1 maart 2018 zijn dat er 12. Zo kunnen we de rente veel nauwkeuriger laten aansluiten op jouw situatie.

Meer tariefklassen, meer invloed op je rente

Is de hypotheekschuld gelijk aan of hoger dan de marktwaarde van je woning? Dan valt je hypotheek in de hoogste tariefklasse, en betaal je de hoogste rente. Is de schuld lager dan de marktwaarde? Dan komt je hypotheek terecht in een tariefklasse met een lagere rente. Door voortaan 12 tariefklassen te gebruiken, kan je hypotheek eerder naar een lagere tariefklasse. Bijvoorbeeld wanneer je extra aflost op je lening. Of als je woning meer waard is geworden. Wij berekenen dan op jouw verzoek opnieuw de tariefklasse van je hypotheek.

De 12 tariefklassen

NHG = Nationale Hypotheek Garantie.
De getallen 40, 50, 60 enzovoort verwijzen naar de maximale schuld-marktwaardeverhouding. Heb je bijvoorbeeld een schuld-marktwaardeverhouding van 40% of lager? Dan val je in de tariefklasse tot 40. Of is je schuld-marktwaarde-verhouding 76%? Dan val je in de tariefklasse tot 80.

Goed om te weten

 • Heb je een spaar- of spaarrekeninghypotheek? En heeft je huis een hogere marktwaarde dan wij nu van je hebben? Dan is het misschien niet in jouw voordeel om ons de hogere waarde te sturen. Dit hangt af van je persoonlijke situatie. Vraag je adviseur om een goed advies.
 • Heb je per 1 januari 2013 een hypotheek gebruikt voor de aanschaf, verbetering en/of onderhoud van je eigen woning en gaat het niet om een voortzetting van een al bestaande eigenwoningschuld? Dan is de rente alleen fiscaal aftrekbaar als je voldoet aan de aflossingseis. Of je aan deze eis voldoet, toetst de Belastingdienst onder meer bij een rentewijziging. Als je op de datum van de rentewijziging onvoldoende hebt afgelost en niet voldoet aan de aflossingseis, kun je de rente niet meer aftrekken voor het bedrag dat te weinig is afgelost. Wil je nagaan of je aan de aflossingseis voldoet en zien hoeveel je maandelijks moet aflossen? Een rekenhulp voor de berekening van de aflossingseis vind je op belastingdienst.nl.
 • Als je een lagere marktwaarde doorgeeft, kan dat ongunstig zijn voor de leningdelen met een variabele rente. Deze rente kan dan meteen stijgen. De rente van je leningdelen met een rentevaste periode gaat dan niet meteen omhoog, maar kan wel stijgen nadat de rentevaste periode is afgelopen. Bespreek met je adviseur of het zinvol voor je is om een nieuwe marktwaarde aan te leveren.

3 meest gestelde vragen

Waarom gaat BLG Wonen over naar meer tariefklassen?

Door meer tariefklassen te gebruiken bij het berekenen van de hypotheekrente, sluit de rente nauwkeuriger aan op iemands situatie. Bovendien wordt het aantrekkelijker om (extra) af te lossen op je hypotheek.

Hoe kan jouw hypotheek naar een lagere tariefklasse?

Om in een lagere tariefklasse te komen kun je twee dingen doen:

 • Aflossen op je hypotheek en tegelijk een herbeoordeling van de tariefklasse aanvragen. Extra aflossen kan eenvoudig via Mijn BLG. Voor het opnieuw bekijken van een je tariefklasse stuur je een mail naar rentewijziging@blg.nl of een brief naar BLG Wonen, Afdeling Back Office, Antwoordnummer 28, 6160 VB Geleen. Vermeld in de mail of de brief dat je een herbeoordeling van de tariefklasse aanvraagt in verband met extra aflossing. Voeg bij:
  • een taxatierapport dat niet ouder is dan 6 maanden, of
  • de actuele WOZ-waarde van de woning. Voor de herberekening gaan we uit van 85% van de WOZ-waarde. Let op: is je hypotheek méér dan 75% van de WOZ-waarde? Dan moet je een taxatierapport gebruiken.
 • Kijken of de marktwaarde van je woning veranderd is. Als je woning meer waard is geworden, van het zijn dat je hypotheek in een lagere tariefklasse terecht komt. Wil je dat we opnieuw je tariefklasse berekenen? Stuur ons dan, een ingevuld formulier Verzoek aanpassen marktwaarde huis, en:
  • een taxatierapport dat niet ouder is dan 6 maanden, of
  • de actuele WOZ-waarde van de woning. Voor de herberekening gaan we uit van 85% van de WOZ-waarde. Let op: is je hypotheek méér dan 75% van de WOZ-waarde? Dan moet je een taxatierapport gebruiken.

Hoe weet je in welke tariefklasse je zit?

Wordt je hypotheek verlengd of heb je een verzoek ingediend om de marktwaarde van je huis te laten aanpassen? Of heb je, na een extra aflossing, gevraagd om herbeoordeling van je tariefklasse? Dan krijg je van ons altijd bericht. Daarin staat ook in welke tariefklasse je hypotheek valt.

Je kunt ook zelf nagaan welke tariefklasse voor jou geldt. Wil je het zeker weten, dan kun je bellen met onze klantenservice: 046 - 478 88 88. Zij kunnen je meteen de juiste tariefklasse vertellen.

Wil je meer weten?

Bel je adviseur of onze klantenservice: 046 - 478 88 88. Wij helpen je graag verder.