Je volgende huis kopen

Op deze pagina vind je meer informatie die je kan helpen bij de zoektocht en aankoop van je volgende koopwoning. Ook kun je direct een afspraak maken voor een oriënterend gesprek met een onafhankelijke adviseur.

Rente Meeneemregeling

Als je je woning verkoopt en een ander huis koopt, kun je je hypotheekrente meeverhuizen. De Rente Meeneemregeling noemen we dat. Die is natuurlijk vooral interessant als de rente die je nu betaalt, lager is dan de actuele rente bij een nieuwe hypotheek. Lees meer over onze
Rente Meeneemregeling.

Eerst verkopen of kopen?

Wat is je financiële situatie? Kun je de lasten van twee hypotheken tijdelijk betalen als het niet lukt je woning op tijd te verkopen? Is je woning goed onderhouden en is de ligging gunstig? Hoe is de situatie op de woningmarkt? Met al deze zaken moet je rekening houden bij het beantwoorden van de vraag: eerst kopen of verkopen. Lees hier meer over bij Stap 2 van onze Verhuisgids.

Wel of geen verkoopmakelaar?

Heb je veel tijd en kennis om je woning te verkopen, dan kun je overwegen om dit zelf te doen. Dit kan je veel geld besparen. Een verkoopmakelaar kan je veel werk uit handen nemen. Bekijk onderstaand de voor- en nadelen van een verkoopmakelaar.

De voor- en nadelen van een verkoopmakelaar

Voordelen Nadelen
De verkoopmakelaar neemt je veel werk uit handen. De verkoopmakelaar kan je enkele duizenden euro’s kosten (een afgesproken percentage van de verkoopprijs).
Verkopen en onderhandelen is een vak. De verkoopmakelaar kent alle regels. Zonder verkoopmakelaar moet je alles zelf regelen: verkoopprijs bepalen, onderhandelingen voeren, bezichtigingen plannen, contracten opstellen, etc.
Je bespaart geld (geen makelaarskosten).

Mogelijkheden Hypotheek bij verhuizen
Aflossen of meenemen?

Aflossen
Koop je geen nieuwe woning? Dan kun je de rest van je hypotheekschuld helemaal of gedeeltelijk aflossen met de opbrengst van de woning. Wordt de hypotheekschuld niet volledig afgelost, dan is de rente over dat restant niet (meer) aftrekbaar.

Meenemen
Koop je wel een nieuwe woning? Dan kun je een nieuwe hypotheek nemen of de bestaande hypotheek meenemen. Dit hangt helemaal af van je persoonlijke situatie. Meenemen kan vooral interessant zijn, als de rente op de huidige hypotheek lager is dan die voor een nieuwe hypotheek. Lees meer over onze Rente Meeneemregeling.

En blijf je bij verkoop van je oude woning zitten met een restschuld? Dan kan onze Restschuldregeling interessant zijn. Kijk hier voor de fiscale gevolgen.

Overbruggingskrediet

Koop je een nieuwe woning voordat je de oude woning notarieel hebt verkocht? Dit levert soms tijdelijke geldproblemen op. Helemaal als je de overwaarde van je oude woning gebruikt om je nieuwe woning te betalen. In zo’n situatie kan een overbruggingskrediet je verder helpen.

  • Een overbruggingskrediet is een tijdelijke lening. De hoogte is gebaseerd op de overwaarde van je oude woning.
  • Als je je woning verkoopt, moet je met deze overwaarde het overbruggingskrediet helemaal aflossen. Je betaalt wel rente en kosten voor dit krediet.
  • Een overbruggingskrediet is mogelijk voor de periode dat je de huidige woning wel al hebt verkocht, maar de hypotheek nog niet via de notaris is afgelost.
  • Je kunt ook een overbrugging krijgen als je al een nieuwe woning hebt gekocht, en de huidige woning nog niet hebt verkocht, maar wel de lasten van beide hypotheken moet betalen.

Wat is mijn woning waard?

Je kunt je woning laten taxeren door een makelaar. Dit kost wel geld, maar je kunt dit taxatierapport later gebruiken bij de aanvraag of het oversluiten van een hypotheek. De WOZ-beschikking die je elk jaar van de gemeente krijgt, is ook al vaak een goede indicatie van de waarde.

Maak een afspraak met een adviseur bij jou in de buurt

Ons advies is: laat je goed adviseren. Want bij het kopen van een huis komt veel kijken. Een financieel adviseur kan je goed helpen in dat proces. De adviseur zet je financiële situatie op een rij en berekent of je plannen haalbaar zijn.

Wil je ook eens praten met een onafhankelijke financieel adviseur? Maak dan nu een afspraak met een adviseur bij jou in de buurt.