Restschuldregeling

Wat je moet weten over onze Restschuldregeling

Wil je verhuizen? Maar ziet het ernaar uit dat je huis bij verkoop minder oplevert dan je hypotheekschuld bij BLG Wonen? Dan kan de BLG Wonen Restschuldregeling uitkomst bieden. Hiermee is het mogelijk je restschuld mee te nemen naar je (volgende) BLG-hypotheek.
Bespreek de mogelijkheden met een onafhankelijke adviseur.

Bekijk deze en meer films van ons op YouTube.

Wat is de BLG Wonen Restschuldregeling?

De Restschuldregeling is een tweede hypotheek naast je BLG-hypotheek. Je lost versneld af omdat je extra risico loopt, want je leent meer dan de waarde van je nieuwe huis. Als de waarde van het nieuwe huis niet stijgt en je moet onverwacht verkopen, dan heb je dus nog steeds een restschuld. Aan het einde van de looptijd is de lening wel helemaal afgelost.

Kenmerken van de Restschuldregeling

 • De Restschuldregeling is een tweede hypotheek naast je gewone BLG-hypotheek.
 • Je lost versneld af omdat je extra risico loopt. Je leent namelijk meer dan de waarde van je nieuwe huis. Als de waarde van je nieuwe huis niet stijgt en je moet onverwacht verkopen, dan heb je dus nog steeds een restschuld.
 • De lening is aan het einde van de looptijd helemaal afgelost.

Hoe ziet mijn Restschuldregeling eruit?

 • De Restschuldregeling is een lineaire hypotheek die je binnen 20 jaar volledig aflost.
 • Afhankelijk van de hoogte van je inkomen en je normale hypotheek los je sneller af.
 • Je lost elke maand hetzelfde bedrag af waardoor je restschuld snel afneemt.

Hoe zit het met mijn maandlasten bij een Restschuldregeling?

 • Vast maandelijks bedrag aan aflossing.
 • Tijdens de looptijd betaal je steeds minder rente, omdat je schuld krimpt. Hierdoor dalen de bruto maandlasten.
 • Omdat je steeds minder rente betaalt, kun je ook minder rente aftrekken van de inkomstenbelasting. De rente over een restschuld kun je maximaal 15 jaar aftrekken.

Voorwaarden

 • Je hebt een (BLG-)hypotheek en sluit een BLG-hypotheek. Als je de restschuld onder Nationale Hypotheek Garantie (NHG) wil financieren dan kan dat alleen als de hypotheek waarop de restschuld is ontstaan ook met NHG was.
 • Je kunt geen hogere gewone BLG-hypotheek krijgen.
 • Je inkomen is hoog genoeg om de extra maandlasten te kunnen betalen. Hierbij gelden de gebruikelijke acceptatienormen.
 • Je totale hypotheek (je normale hypotheek samen met de BLG Wonen Restschuldregeling) mag niet hoger zijn dan € 750.000 en de BLG Wonen Restschuldregeling niet lager dan € 2.500. Bij een Restschuldregeling met NHG mag je totale hypotheek niet hoger zijn dan het maximale hypotheekbedrag dat NHG op dat moment hanteert.

Wat je verder wilt weten over de Restschuldregeling

 • Je kunt kiezen uit rentevaste periodes van 1, 3, 5, 7, 10, 12, 15, en 20 jaar.
 • Na afloop van de rentevaste periode wordt het rentepercentage en je nieuwe maandbedrag opnieuw vastgesteld.
 • Het bedrag dat je maandelijks aan aflossing betaalt, verandert niet.
 • Je mag extra aflossen op je Restschuldregeling. Dit kan tot 10% van de oorspronkelijke financiering per jaar. Los je meer af, dan betaal je een vergoeding voor het renteverlies van de bank. Je maandbedrag wordt opnieuw vastgesteld en wordt lager.

Hoe zit het met de belasting?

Een restschuld ontstaat als de verkoopprijs van de eigen woning lager is dan de eigenwoningschuld. De rente over deze restschuld is niet aftrekbaar in box 1. Je kunt de rente alleen aftrekken van de inkomstenbelasting voor maximaal 15 jaar als de restschuld is ontstaan tussen 29 oktober 2012 en 31 december 2017.

Let op: Een restschuld kan ook op een ander moment ontstaan dan bij verkoop van je huis. In sommige situaties kan je huis namelijk voor de inkomstenbelasting verplaatsen van box 1 naar box 3. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als:

- Je verhuisd bent en je vorige huis al langer dan 3 jaar te koop staat.
- Jij en je partner uit elkaar zijn en een van jullie al meer dan 2 jaar geleden is verhuisd.

Dit kan gevolgen hebben voor de periode van renteaftrek en de hoogte van de restschuld waarvan je de rente mag aftrekken.

Vind een adviseur bij jou in de buurt

Ons advies is: laat je goed adviseren. Een financieel adviseur kan je goed helpen in dat proces. De adviseur zet je financiële situatie op een rij en berekent of je plannen haalbaar zijn.

Wil je ook eens praten met een onafhankelijke financieel adviseur? Vul dan in de Adviseurzoeker je postcode in, en vind snel en makkelijk een adviseur bij jou in de buurt.