Je volgende huis kopen

Wil je je huidige huis te koop zetten en verhuizen naar een andere koopwoning? Bekijk onze tips voor de zoektocht en aankoop van je volgende huis.

Vragen over verhuizen en je hypotheek

Hoeveel kan ik lenen?
Je kunt online in een paar stappen je maximale hypotheek berekenen. Om precies te weten wat er financieel mogelijk is, kun je het beste een afspraak inplannen met een financieel adviseur.

Eerst verkopen of kopen?
Een bekend dilemma als je wil verhuizen. Om te bepalen of je beter eerst kunt verkopen of kunt kopen, zijn een aantal vragen van belang. Wat is je financiële situatie? Kun je de lasten van twee hypotheken betalen als het niet lukt je woning op tijd te verkopen? Hoe is de situatie op de woningmarkt? Meer hierover én andere tips in onze stappengids Verhuizen.

Wat is mijn woning waard?
Je kunt je woning laten taxeren door een makelaar of taxateur. Als je het taxatierapport wilt gebruiken voor de aanvraag van een hypotheek, gelden een aantal voorwaarden. Zo mag de taxateur niet betrokken zijn bij de aan- of verkoop van je woning. De WOZ-beschikking die je elk jaar van de gemeente krijgt, geeft ook een indicatie van de waarde.

Kan ik kopen zonder vast contract?
Heb je een tijdelijk contract, een uitzendcontract of werk je als zzp’er? Er zijn mogelijkheden! Lees meer over een hypotheek zonder vast contract.

Hoe werkt verhuizen naar nieuwbouw?
Bij het regelen van de hypotheek voor je nieuwbouwwoning zijn er een aantal zaken om op te letten. Lees meer over het kopen van een nieuwbouwhuis.

Mogelijkheden hypotheek bij verhuizen

Rente meenemen met de Rente Meeneemregeling
Als je je woning verkoopt en een ander huis koopt, kun je bij BLG Wonen onder voorwaarden je hypotheekrente meeverhuizen. Dat is vooral interessant als de rente die je nu betaalt, lager is dan de actuele rente bij een nieuwe hypotheek. Lees meer over de Rente Meeneemregeling.

Hypotheek aflossen of meenemen
Aflossen
Koop je geen nieuwe woning? Dan kun je de rest van je hypotheekschuld helemaal of gedeeltelijk aflossen met de opbrengst van de woning. Als je niet volledig aflost, dan heb je een restschuld. Onze Restschuldregeling kan interessant voor je zijn.

Meenemen
Koop je een nieuwe woning? Dan kun je een nieuwe hypotheek nemen of de rentevoorwaarden van je bestaande hypotheek meenemen. Wat het meest gunstig is hangt af van je persoonlijke situatie. Rente meenemen kan vooral interessant zijn als de rente op je huidige hypotheek lager is dan die voor een nieuwe hypotheek.

De overwaarde van je woning gebruiken
Als de waarde van je huidige woning hoger is dan je hypotheek, dan heb je overwaarde.
Deze overwaarde moet je bij de aankoop van de andere woning inbrengen. Als je deze wel wilt meefinancieren, is de rente over dit deel niet fiscaal aftrekbaar. Lees meer over de bijleenregeling.

Hypotheekrenteaftrek
De rente die je over je hypotheek op de eigen woning (die je hoofdverblijf is) betaalt, kun je onder voorwaarden aftrekken van het belastbaar inkomen. Hierdoor daalt je inkomen en betaal je minder belasting. Je moet die hypotheek dan wel aangegaan zijn voor de aankoop, verbouwing en/of verbetering van de eigen woning. De renteaftrek kan beperkt worden door de bijleenregeling. Bekijk de regelgeving in onze bijlage Hypotheek en belastingen (PDF).

Overbruggingskrediet hypotheek
Koop je een nieuwe woning voordat je de oude woning notarieel hebt verkocht? Dan kan dat tijdelijk geldproblemen opleveren. Zeker als je de overwaarde van je oude woning gebruikt om je nieuwe huis te betalen. In zo’n situatie kan een overbruggingskrediet je helpen.

  • Een overbruggingskrediet is een tijdelijke lening. De hoogte is gebaseerd op de overwaarde van je oude woning.
  • Als je je woning verkoopt, moet je met deze overwaarde het overbruggingskrediet helemaal aflossen. Je betaalt wel rente en kosten voor dit krediet.
  • Een overbruggingskrediet is mogelijk voor de periode dat je de huidige woning wel al hebt verkocht, maar de hypotheek nog niet via de notaris is afgelost.
  • Je kunt ook een overbrugging krijgen als je al een nieuwe woning hebt gekocht, en de huidige woning nog niet hebt verkocht, maar wel de lasten van beide hypotheken moet betalen.

Advies over verhuizen en je hypotheek

Bij het verkopen en kopen van een huis komt veel kijken. Laat je daarom adviseren door een financieel adviseur. Heb je nog geen adviseur? Vind er snel één via onze Adviseurzoeker.