Aan de slag met je verbouwing

Je heb een opknaphuis gekocht, jouw gezin breidt uit of je wilt meer thuiswerken. Kortom, je wil meer ruimte en gaat verbouwen! Welk effect heeft dit op je hypotheek en hoe kun je dit het beste financieren? En zou de Verbouwregeling van BLG Wonen iets voor jou zijn? Onze Stappengids Verbouwen staat boordevol financiële en praktische tips, waar je direct iets aan hebt als je gaat verbouwen.

Hoe betaal ik de verbouwing van mijn woning?

Je kunt de verbouwing van je woning op verschillende manieren betalen:
- met eigen spaargeld
- met een Overwaarderegeling, een aparte lening uit de overwaarde van je eigen woning.

Wat is in mijn geval de beste oplossing?

De beste oplossing is natuurlijk afhankelijk van je eigen situatie. Bespreek wat het beste bij jou past met een financieel adviseur, Heb je nog geen adviseur? Via de Adviseurzoeker vind je eenvoudig een adviseur bij jou in de buurt.

Waarom mijn hypotheek verhogen?

Het betalen van een verbouwing door de hypotheek te verhogen, is voordeliger dan het opnemen van een persoonlijke lening. De hypotheekrente is namelijk meestal lager dan de rente op een persoonlijke lening. Ook hier gelden natuurlijk de fiscale regels als je de aftrek van de hypotheekrente wil betrekken in je belastingaangifte.

Hoe verhoog ik mijn hypotheek door overwaarde?

Overwaarde ontstaat als de waarde van je woning in de loop van de tijd stijgt. Op het moment dat de woning meer waard is dan de hoogte van je hypotheek, dan heb je overwaarde. Vaak kun je dan de hypotheek verhogen.

Als je kunt aantonen dat je woning meer waard is geworden, kun je vaak je hypotheek verhogen. Bijvoorbeeld met onze Overwaarderegeling. Je kunt die overwaarde aantonen met een taxatierapport en soms met de WOZ-beschikking van de gemeente. Wanneer je de hypotheek wilt verhogen, moet je dat opnieuw aanvragen. Dat doe je samen met je adviseur. Bij het aanvragen van een hypotheekverhoging wordt onder meer opnieuw naar het inkomen gekeken. Het extra geld van de hypotheek kun je vervolgens gebruiken voor de verbouwing.

Waardestijging van je woning door verbouwing

Je woning kan ook meer waard worden door de verbouwing die je van plan bent. Bij de hypotheekverhoging kan met die waardestijging al rekening worden gehouden. Als de verbouwing vordert, op basis van de facturen die je laat zien, worden de termijnen van het extra geld van de hypotheek, aan je uitbetaald.

Vind een adviseur bij jou in de buurt

Ons advies is: laat je goed adviseren. Want bij het verbouwen van je huis komt veel kijken. Een financieel adviseur kan je goed helpen in dat proces. De adviseur zet je financiële situatie op een rij en berekent of je plannen haalbaar zijn.

Wil je ook eens praten met een onafhankelijke financieel adviseur? Vul dan in de Adviseurzoeker je postcode in, en vind snel en makkelijk een adviseur bij jou in de buurt.