Je gaat samenwonen of trouwen

Je gaat samenwonen of trouwen. Voordat je de verhuisdozen inpakt, is het goed om te weten wat je kunt verwachten. En welk effect deze nieuwe status op je financiën heeft. Op deze pagina vind je een aantal tips die je kunnen helpen als je samen verder gaat.

Wat je moet weten als je gaat samenwonen of trouwen

Als je gaat samenwonen of trouwen komen er belangrijke vragen op je af:

  • Ben je ook partners voor de Belastingdienst?
  • Bezit je samen één of twee huizen?
  • Wie gaat welke vaste lasten betalen? Is een gezamenlijke rekening handig?
  • Zijn er dingen waar je nog op kunt besparen?

Dit zijn belangrijke vragen bij het berekenen van de hypotheekrenteaftrek en het eigenwoningforfait. Wij hebben deze regelgeving hier op een rij gezet.

Fiscaal partner en hypotheekrenteaftrek

Als je een partner hebt, word je vaak automatisch fiscaal partner van elkaar. Dit is het geval als je:
1. gaat trouwen of geregistreerd partners wordt.
2. ongehuwd samenwoont en ingeschreven bent in de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA) op hetzelfde woonadres en aan één van de volgende voorwaarden voldoet:

  • Je hebt een notarieel samenlevingscontract gesloten.
  • Je hebt samen een kind.
  • Een van de partners heeft een kind en de ander heeft dit kind erkend.
  • Je bent samen als partners aangemeld voor een pensioenregeling.
  • Je bent samen eigenaar van een eigen woning.

Het voordeel van fiscaal partnerschap is dat je de hypotheekrenteaftrek zo gunstig mogelijk mag verdelen over jullie beiden. Je moet het eigenwoningforfait dan wel op dezelfde manier verdelen. Het maakt hierbij niet uit op welke naam de woning staat.

Geen fiscaal partner?

Dan mag alleen degene die de woning bezit de hypotheekrenteaftrek en het eigenwoningforfait verrekenen. Bespreek met je adviseur of het in jouw geval verstandig is om toch fiscaal partner te zijn.

Samen één of twee woningen?

Als je samen in één woning woont, dan gelden de regels zoals beschreven onder de tab ‘fiscaal partnerschap’. Hebben jullie (tijdelijk) allebei een eigen woning en is deze woning voor jullie beiden het hoofdverblijf? Dan mogen jullie beiden voor je hoofdverblijf de hypotheekrente aftrekken. Hebben jullie samen één van beide woningen als hoofdverblijf? Dan mag je maar voor één woning de hypotheekrente aftrekken.

Vind een adviseur bij jou in de buurt

Bij samenwonen komt veel kijken. Wat de beste keuzes zijn in jouw geval ligt aan je situatie en wensen. Het is belangrijk om je goed te laten adviseren. Een financieel adviseur kijkt met je naar je wensen, voor nu en voor in de toekomst. De adviseur zet je financiën op een rij en berekent of je je plannen waar kunt maken.

Wilt je ook eens praten met een financieel adviseur? Vul dan in de Adviseurzoeker je postcode in, en vind snel en makkelijk een adviseur bij jou in de buurt.