Een nieuwbouwhuis kopen

Wil je een project nieuwbouwwoning kopen? Of wil je een stuk grond kopen en zelf een huis bouwen? Een nieuwbouwhuis kun je vaak helemaal indelen en inrichten naar je eigen wensen, je hebt de eerste jaren weinig onderhoud en vaak lagere energiekosten. Veel voordelen dus.

Bij het kopen van een nieuwbouwhuis komt nogal wat kijken. Je zet je handtekening al voordat soms ook maar de eerste steen is gelegd. En dat is best spannend. Waar krijg je mee te maken als je een hypotheek voor een nieuwbouwhuis wilt afsluiten? We zetten een aantal belangrijke zaken voor je op een rij.

De hypotheek

Of je nu een huis koopt van een projectontwikkelaar, of een huis bouwt in eigen beheer, bij BLG Wonen kun je terecht voor een hypotheek. Je kunt een hypotheek afsluiten voor de koop- of aanneemsom, de bouwrente en voor het eventuele meerwerk.

De marktwaarde van de nieuwbouwwoning bepaalt hoeveel hypotheek je kunt krijgen.
Je bepaalt deze grofweg door de koop- of aanneemsom, de bouwrente en het eventuele meerwerk bij elkaar op te tellen. De marktwaarde wordt vastgelegd in een taxatierapport. Meerwerk – zoals de keuken of badkamer - is onderdeel van het taxatierapport

Meerwerk

Bij BLG Wonen kun je het volgende meerwerk financieren:

  • het meerwerk dat is opgenomen in de aanneemovereenkomst
  • en het overige meerwerk:
    • tot 10% van de marktwaarde als de keuken en badkamer zijn opgenomen in de aanneemovereenkomst
    • tot 15% van de marktwaarde als de keuken of badkamer is opgenomen in de aanneemovereenkomst
    • tot 20% van de marktwaarde als de keuken en badkamer niet zijn opgenomen in de aanneemovereenkomst

Bouwdepot

Als je de hypotheekakte hebt getekend worden eerst de grond en de bouwtermijnen die al geweest zijn, betaald. De rest van het hypotheekbedrag wordt opzij gezet in een bouwdepot. Vanuit dit depot wordt de bouw van je woning in delen betaald.

Een bouwdepot is een geblokkeerde rekening met dat deel van het hypotheekbedrag dat nodig is voor de bouw van je woning. Je betaalt daar de rekeningen mee van bijvoorbeeld de aannemer. Je kunt er geen geld van opnemen.

Lees hier meer over je bouwdepot aanspreken.

Depotrente

Over het bedrag dat je nog niet hebt uitgegeven en dat dus nog in je bouwdepot zit, ontvang je depotrente. Deze depotrente verrekenen we met de hypotheekrente die je betaalt over het totale hypotheekbedrag. Het percentage van de depotrente is gelijk aan die van de hypotheekrente.

Bouwrente

Wanneer de bouw begint, betaal je de aannemer of projectontwikkelaar in afgesproken termijnen. Je betaalt met geld uit je bouwdepot. Je betaalt de aannemer ook rente voor het voorschieten van de kosten. Dat noemen we bouwrente. Je kunt deze bouwrente onder voorwaarden meefinancieren in je hypotheek.

Actuele rente

Bekijk hier het overzicht van onze actuele rentes.

Maak een afspraak

Meer weten over een nieuwbouw hypotheek? Laat je goed informeren. Maak een afspraak met een onafhankelijk adviseur.