Financiële veranderingen bij een groeiend gezin

Als je kinderen krijgt, verandert je financiële situatie. Denk bijvoorbeeld aan de kinderbijslag die je krijgt en de kosten van je dagelijkse leven. Gaat je kind studeren? Dan betaal je studiekosten en je kind ontvangt studiefinanciering. Misschien is bij deze financiële veranderingen het aanpassen van je hypotheek een goed idee. Het is in ieder geval verstandig nog eens goed naar je financiële situatie te kijken.

Kinderbijslag

Heb je kinderen en woon of werk je in Nederland? Dan ontvang je elk kwartaal kinderbijslag voor de verzorging en opvoeding van je kinderen. Het bedrag hangt af van de leeftijd van je kind en het aantal kinderen dat je hebt.

Kosten levensbehoefte?

Kosten voor levensonderhoud zijn niet alleen kosten voor eten, drinken en kleding. Dit zijn ook kosten voor kinderopvang, voortgezet onderwijs, extra kosten bij vakanties of het kopen van een grotere auto. Als je één of twee kinderen hebt, ben je al snel zo’n 20 tot 30% van je netto-inkomen kwijt.

Studiekosten en studiefinanciering

Als je kind gaat studeren, ontvangt hij of zij een studiebeurs. Een studiebeurs is vaak niet genoeg om de hele studie te betalen. Een groot deel moet je dan zelf, of je kind, betalen. Als je kind op kamers gaat wonen, kunnen de kosten al snel oplopen. Denk aan kosten voor collegegeld, studieboeken, levensonderhoud en kamerhuur.