Hypotheek voor zzp en ondernemer

Ook als zzp’er of ondernemer kun je bij BLG Wonen terecht voor een hypotheek. Wat je mogelijkheden zijn, hangt af van jouw persoonlijke situatie. Ons advies: laat je goed adviseren. Wij werken samen met onafhankelijke adviseurs die met je meedenken en precies kunnen berekenen wat er voor jou mogelijk is.Berekening hypotheek voor zzp en ondernemer

Zzp'er

Als zzp’er of zelfstandig ondernemer met personeel heb je vaak te maken met wisselende inkomsten. Voor het berekenen van je hypotheekbedrag kijken we niet alleen naar je behaalde resultaten, maar ook naar je prognose voor de toekomst.

Langer dan drie jaar ondernemer
Werk je al langer dan drie jaar voor jezelf? Dan kijken we voor het berekenen van je hypotheek naar je gemiddelde resultaat of winstaandeel over de afgelopen drie kalenderjaren. Als je het laatste jaar minder hebt verdiend, dan gaan we uit van je inkomen in het afgelopen jaar.

Eén tot drie jaar ondernemer
Ook als je pas één of twee jaar voor jezelf werkt, zijn er mogelijkheden. Onderbouw je hypotheekaanvraag dan met jaarcijfers en een prognose. Je prognose moet door een accountant zijn opgesteld en onderbouwd.
Voor het berekenen van je maximale hypotheekbedrag kijken we naar je toetsinkomen. We bepalen je toetsinkomen als volgt:

  • Als je twee jaar tot drie jaar zelfstandig bent: het gemiddelde van je jaarcijfers van de laatste twee jaar x 90%.
  • Als je een jaar tot twee jaar zelfstandig bent: je jaarcijfers x 75%.

Eigenaar van een bv

Ben je eigenaar of directeur-grootaandeelhouder van een Nederlandse bv? Ook dan kan je in aanmerking komen voor een hypotheek. We bepalen je inkomen aan de hand van je gemiddelde salaris en winst in de afgelopen drie jaren. Je toetsinkomen mag niet hoger zijn dan het salaris en de winst of verlies in het laatste kalenderjaar.

Zzp’er en hypotheek met NHG

Ook als zzp'er kun je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) afsluiten. Hiervoor moet je tenminste 12 maanden als zelfstandige werken. Een andere voorwaarde is dat je drie aangiftes inkomstenbelasting laat zien. Heb je nog geen drie jaar aangifte gedaan? Dan berekenen we je hypotheek aan de hand van een toetsinkomen, dat je kunt laten vaststellen door een financieel adviseur.

Advies voor jouw situatie

Het aanvragen en afsluiten van een hypotheek als
(zelfstandig) ondernemer kan complex zijn, maar er is
vaak meer mogelijk dan je denkt. Maak een afspraak voor
een oriëntatiegesprek met een adviseur bij jou in de buurt.