Hoe werkt een bouwdepot?

Als u een huis koopt dat u nog gaat bouwen of verbouwen, dan kunt u de kosten laten meefinancieren in uw hypotheek. Een deel van uw hypotheekbedrag wordt dan op een geblokkeerde rekening gezet: een bouwdepot. Uit het bouwdepot betaalt u de kosten voor de
(ver)bouw zoals de facturen van uw aannemer of bouwmaterialen voor een nieuwe keuken.

Welke facturen kunt u betalen uit uw bouwdepot?

Wat u uit uw bouwdepot kunt betalen en wat niet, vindt u in dit overzicht. In het algemeen betaalt u de werkzaamheden die nodig zijn voor de bouw of verbouwing van uw huis. Het moet in ieder geval altijd gaan om verbeteringen die vastzitten aan uw huis en niet zonder beschadiging losgemaakt kunnen worden. Een nieuwe tegelvloer of dubbel glas kunt u bijvoorbeeld laten betalen uit uw bouwdepot, maar nieuwe gordijnen niet. De precieze regels vindt u bij Veelgestelde vragen.

Depotrente

Zolang het geld op uw bouwdepot staat, ontvangt u rente over het bedrag in uw bouwdepot. De rente uit het bouwdepot wordt automatisch verrekend met de maandelijkse rente van uw hypotheek. Die rente is gelijk aan de hypotheekrente. Zo betaalt u alleen hypotheekrente over het geld dat al is uitgegeven aan bouwkosten. Is het bouwdepot volledig opgenomen, dan betaalt u een maandelijks hypotheekbedrag zoals in uw hypotheekofferte staat.

Hoe declareert u een factuur?

De betaling van facturen vanuit uw bouwdepot regelt u het makkelijkst online via Mijn BLG. Hoe u dit precies doet, leest u in de handleiding en bij Veelgestelde vragen op blg.nl. Wij verwerken deze declaraties binnen drie werkdagen. Wilt u een spoedbetaling laten doen, dan kunt u dit aangeven als telefonische overboeking (dit kost € 4,50). Heeft u geen toegang tot Mijn BLG, dan kunt u het formulier Bouwdepotdeclaratie gebruiken. Hierbij moet u op alle facturen nog wel uw handtekening zetten. We nemen contact met u op als er iets niet duidelijk is of als u iets declareert wat niet mag.

Wanneer eindigt een bouwdepot?

Een bouwdepot heeft een maximale looptijd van 1 jaar als u gaat verbouwen en 2 jaar bij nieuwbouw. In deze periode moet u de kosten voor de (ver)bouw betaald hebben. U kunt uw bouwdepot, als dat nodig is en onder voorwaarden, met 1 jaar verlengen. Bent u klaar met
(ver)bouwen en is er nog geld over in het bouwdepot? Dan wordt dat geld gebruikt als extra aflossing op uw hypotheek. U hoeft hiervoor geen vergoeding te betalen voor het renteverlies van de bank.

Rente bouwdepot aftrekbaar

Sinds 1 januari 2013 heeft u alleen recht op renteaftrek als uw bouwdepot is gekoppeld aan een lineaire of annuïteitenhypotheek, die u in 30 jaar volledig aflost. U begint hierbij direct met aflossen, ook als u nog geen geld heeft opgenomen om de aannemer te betalen.

We controleren of uw declaratie waarde vermeerderend is, maar niet of uw bouwdepotdeclaratie voldoet aan de eisen van de Belastingdienst voor renteaftrek. Dat moet u zelf doen als u aangifte doet. Zoek van tevoren goed uit wat die eisen zijn. Want de Belastingdienst vindt niet iedere verbouwing een verbetering voor uw huis. Lees meer hierover op de website van de Belastingdienst.
Meer over het bouwdepot vindt u in de Algemene voorwaarden.