Wat betekent ‘marktwaarde van uw huis’?

De marktwaarde is een schatting door een taxateur van de verkoopprijs van uw woning als u die onder normale omstandigheden zou verkopen. We noemen dit ook wel de waarde die de woning vertegenwoordigt in het economisch verkeer.

Waarvoor gebruiken we de marktwaarde?

De rente die u betaalt voor uw hypotheek is voor een gedeelte afhankelijk van de marktwaarde van uw woning en de hoogte van uw hypotheek. Gaat u een nieuwe hypotheek afsluiten? Of wilt u iets wijzigen in uw bestaande hypotheek? Dan willen we de actuele marktwaarde van uw woning weten.

Waar vindt u de marktwaarde van uw woning?

In het taxatierapport staat de marktwaarde van uw woning vermeld.

Kan ik de WOZ-waarde als marktwaarde gebruiken?

In sommige situaties is de WOZ-beschikking van de gemeente voldoende. Uw adviseur kan u daar meer over vertellen. De marktwaarde is dan gelijk aan 85% van de WOZ-waarde van uw woning. De WOZ-waarde vindt u op de door uw gemeente afgegeven WOZ-beschikking.

Wanneer heeft u de marktwaarde van uw huis nodig?

Zolang uw hypotheek niet wijzigt, merkt u niets van deze wijziging. Uw rentepercentage blijft hetzelfde. De actuele marktwaarde van uw huis willen we weten in de volgende situaties:

  • Bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek, oversluiting en/of verhoging van uw bestaande hypotheek.
  • Bij een verzoek tot aanpassing van uw rentetarief. Bijvoorbeeld omdat u door aflossing op uw bestaande hypotheek of een waardestijging van uw woning niet langer een tophypotheek hebt.