Jaaroverzicht van je hypotheek of rekening

De jaaropgave of het jaaroverzicht is een fiscaal overzicht van je hypotheek of (bank)spaar- en beleggingsproducten. Je kunt je jaaroverzicht(en) 2017 vanaf begin februari 2018 (uiterlijk 2 maart) bekijken in Mijn BLG. Je ontvangt het jaaroverzicht in die periode ook per post. Op deze pagina vind je meer informatie over het jaaroverzicht.

Veelgestelde vragen over het jaaroverzicht Hypotheken

Algemeen

Wanneer ontvang ik mijn jaaroverzicht Hypotheken?
Je ontvangt je jaaroverzicht Hypotheken uiterlijk 2 maart 2018 per post. Je jaaroverzicht kun je ook downloaden in Mijn BLG.

Hoe bereken ik de in rekening gebrachte rente over 2017?
Je kunt de rente over 2017 berekenen door de rentebedragen van de betalingen van
1 februari 2017 tot en met 1 januari 2018 bij elkaar op te tellen.

Moet ik mijn bouwdepot opgeven aan de Belastingdienst?
Je hoeft alleen de openingsdatum van het bouwdepot en de ontvangen rentevergoeding op te geven. De openingsdatum vind je ook in Mijn BLG.

Ik heb een extra aflossing gedaan in 2017. Waar vind ik die terug op het jaaroverzicht?
De extra aflossing zelf zie je niet op het jaaroverzicht. Wel zie je dat de hoofdsom verlaagd is. Eventuele kosten van de extra aflossing staan ook vermeld op het jaaroverzicht.

Ik heb in 2017 een voortijdige renteherziening laten doen. Staan de kosten hiervan op het jaaroverzicht?
Als er een vergoeding voor renteverlies en administratiekosten zijn gerekend voor je voortijdige renteherziening, dan staan deze op het jaaroverzicht vermeld.

Ik heb geen jaaroverzicht ontvangen. Wat nu?
Wanneer je geen jaaroverzicht hebt ontvangen, kan het zijn dat wij geen adreswijziging hebben ontvangen bij een verhuizing. Geef je adreswijziging alsnog aan ons door via het formulier. Mail het ingevulde formulier naar klantbeheer@blg.nl en vermeld daarbij dat je nog geen jaaroverzicht hebt ontvangen.
Heb je met meerdere rekeninghouders een hypotheek maar woon je op een ander adres, bijvoorbeeld vanwege een echtscheiding? Standaard krijgt alleen de eerste rekeninghouder het jaaroverzicht. Wil je het jaaroverzicht ook op je nieuwe adres ontvangen? Neem contact op met onze klantenservice. We voegen je adres toe en sturen het jaaroverzicht naar je nieuwe adres.

Hebben wij de juiste adresgegevens al? Dan kun je een kopie van het jaaroverzicht aanvragen. Stuur een e-mail naar klant@blg.nl.

Ik heb in 2017 een voortijdige renteherziening laten doen. Waarom zie ik de nieuwe rente niet meteen terug op mijn jaaroverzicht?
Je betaalt de hypotheekrente achteraf. Als je nieuwe rente op 1 juni 2017 is ingegaan, dan betaalde je de lagere maandlast voor het eerst op 1 juli 2017.

Annuïteitenhypotheek

Ik heb een annuïteitenhypotheek. Hoe zie ik wat ik heb afgelost in 2017?
Je afgeloste bedrag is het verschil tussen je saldo op 31-12-2016 en je saldo op 31-12-2017.

Lineaire hypotheek

Ik heb een lineaire hypotheek. Hoe zie ik wat ik heb afgelost in 2017?
Je afgeloste bedrag is het verschil tussen je saldo op 31-12-2016 en je saldo op 31-12-2017.

Aflossingsvrije hypotheek

Ik heb een aflossingsvrije lening. Waarom blijft mijn hypotheeksaldo gelijk?
Met een aflossingsvrije hypotheekvorm los je niet periodiek af op je hypotheek. Je betaalt alleen rente.

Ik heb een aflossingsvrije lening. Mag ik onbeperkt zonder renteverlies geld aflossen?
Ook bij een aflossingsvrije hypotheek geldt er een maximale aflossing. Los je meer af, dan betaal je (een deel van) de kosten van het renteverlies. De hoogte van de maximale aflossing kun je terugvinden in je Algemene Voorwaarden. Meestal is dit 10% van het hypotheekbedrag. Er zijn ook een aantal situaties waarbij je onbeperkt kunt aflossen zónder de kosten van het renteverlies te betalen. Ook deze situaties vind je terug in de Algemene Voorwaarden Hypotheken.

Leven- of Beleggingshypotheek

Ik heb een BLG Levenhypotheek of een BLG Beleggingshypotheek. Waarom staat er op mijn jaaroverzicht ‘aflossingsvrije lening’?
De BLG Levenhypotheek en de BLG Beleggingshypotheek zijn aflossingsvrije hypotheken. Voor deze hypotheekvormen is een polis of beleggingsrekening van een andere maatschappij gekoppeld aan je aflossingsvrije hypotheek. Het jaaroverzicht van deze polis of beleggingsrekening ontvang je van de andere maatschappij.

Bankspaarhypotheek

Ik heb een BLG Bankspaarhypotheek. Is de opgebouwde waarde op de Spaarrekening Eigen Woning voldoende om mijn hypotheek aan het einde van de looptijd af te lossen?
De hoogte van je spaarinleg is erop berekend om op de einddatum samen met de rentevergoeding het juiste bedrag bij elkaar gespaard te hebben. Dit is precies voldoende om de bankspaarhypotheek aan het eind van de looptijd volledig af te lossen. Bij de berekening van de spaarinleg gaan wij ervan uit dat je alle hypotheekbetalingen op tijd voldoet.

Ik heb een BLG Bankspaarhypotheek. Hoe is mijn spaarsaldo gegroeid?
Je betaalt de spaarinleg vooruit. Het saldo is de optelsom van alle spaarpremies van januari 2017 t/m december 2017, plus rente.

Ik heb een (bank)spaarhypotheek. Moet ik het spaarsaldo opgeven aan de Belastingdienst?
Je dient het gespaarde saldo te vermelden in je belastingaangifte, maar je betaalt er geen belasting over. De uitkering uit de spaarrekening is belastingvrij, zolang je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Eén van die voorwaarden is dat de uitkering niet hoger mag zijn dan een bepaald maximum.

Spaarhypotheek

Ik heb een BLG Spaarhypotheek. Is de opgebouwde waarde op de spaarpolis voldoende om mijn hypotheek aan het einde van de looptijd af te lossen?
De hoogte van je spaarpremie is erop berekend om op de einddatum samen met de rentevergoeding het juiste kapitaal bij elkaar gespaard te hebben. Dit is precies voldoende om de spaarhypotheek aan het eind van de looptijd volledig af te lossen. Bij de berekening van de spaarpremie gaan wij ervan uit dat je alle hypotheekbetalingen op tijd voldoet.

Ik heb een BLG Spaarhypotheek. Hoe is mijn spaarsaldo gegroeid?
Je betaalt de spaarpremie achteraf. Het saldo is de optelsom van alle spaarpremies van februari 2017 t/m januari 2018, plus rente.

Het jaaroverzicht en je belastingaangifte
Onder het tabblad Belastingen lees je welke gegevens uit je jaaroverzicht de Belastingdienst gebruikt voor je belastingaangifte.

Hypotheek

Het jaaroverzicht van je hypotheek kun je vanaf begin februari 2018 bekijken in Mijn BLG en krijg je in die periode ook per post. Lees ook de toelichting (PDF) bij het jaaroverzicht van je hypotheek.

Sparen

Het jaaroverzicht van je (bank)spaarrekening(en) zie je uiterlijk 27 februari in Mijn BLG bij ‘Jaaroverzicht’. Je ontvangt dit jaaroverzicht in de tweede helft van februari ook per post.

Rentebijschrijving

Op particuliere spaarrekeningen wordt de rente bijgeschreven in de eerste week van januari (met valutadatum 1 januari 2018). Op zakelijke spaarrekeningen wordt de rente bijgeschreven in de derde week van januari (met valutadatum 1 januari 2018).

De rente op spaarrekeningen met een vaste looptijd schrijven we in 2018 bij rond de openingsdatum van deze rekening. Heb je bijvoorbeeld op 3 april 2017 een spaarrekening geopend? Dan ontvang je de rentebijschrijving op 3 april 2018. Deze rente zie je dus pas terug op je jaaroverzicht van 2018.

Beleggen

Het jaaroverzicht van je beleggingsrekening(en) vind je uiterlijk 27 februari 2018 in Mijn BLG en krijg je in die maand ook thuisgestuurd.

Veelgestelde vragen over het jaaroverzichten Sparen en Beleggen

Algemeen

Wanneer ontvang ik mijn jaaroverzicht?
Je ontvangt je jaaroverzicht van 2017 uiterlijk 27 februari 2018. Je jaaroverzicht kun je ook downloaden in Mijn BLG onder ‘Jaaroverzicht’.

Ik heb geen jaaroverzicht ontvangen. Wat nu?
Wanneer je geen jaaroverzicht hebt ontvangen, kan het zijn dat wij geen adreswijziging hebben ontvangen bij een verhuizing. Geef je adreswijziging alsnog aan ons door via het formulier Wijzigen adresgegevens BLG Wonen. Mail het ingevulde formulier naar klantbeheer@blg.nl en vermeld daarbij dat je nog geen jaaroverzicht hebt ontvangen.

Heb je met meerdere rekeninghouders een spaar- of beleggingsrekening maar woon je op een ander adres, bijvoorbeeld vanwege een echtscheiding? Standaard krijgt alleen de eerste rekeninghouder het jaaroverzicht. Wil je het jaaroverzicht ook op je nieuwe adres ontvangen? Neem contact op met onze klantenservice. We voegen je adres toe en sturen het jaaroverzicht naar je nieuwe adres.

Hebben wij de juiste adresgegevens al? Dan kun je een kopie van het jaaroverzicht aanvragen. Stuur een e-mail naar klant@blg.nl.

Waarom krijg ik een jaaroverzicht terwijl mijn spaar-/beleggingsrekening al is opgeheven?
Het eerste jaar na beëindiging van je rekening krijg je altijd een jaaroverzicht van ons. De Belastingdienst kan je naar deze gegevens vragen.

Welke rentebijschrijving vind ik op mijn jaaroverzicht?
In het jaaroverzicht van 2017 zie je de rente over het jaar 2016, die begin januari 2017 bijgeschreven is op je (zakelijke) spaar- of beleggingsrekening. De rente over het jaar 2017 op spaarrekeningen met een vaste looptijd (Groeirente Spaarrekening, Vaste Rente Spaarrekening en depositorekeningen) schrijven we in 2018 rond de openingsdatum van deze rekening bij. Heb je bijvoorbeeld op 3 april 2017 een spaarrekening geopend? Dan ontvang je de rentebijschrijving op 3 april 2018. Deze rente zie je dus pas terug op je jaaroverzicht van 2018.

Hoe weet ik wat het begin- en eindsaldo is van mijn rekening?
Het begin- en begin en eindsaldo van je rekening kun je vinden in 'Mijn BLG'. Dat doe je zo:

 • Log in op Mijn BLG.
 • Kies in het linkermenu voor ‘Bij- en afschrijvingen’ (bij ‘Sparen’).
 • Kies bij ‘Toon’ voor ‘Zoek in volledig archief (max 24 maanden)’. Er verschijnen extra zoekvelden.
 • Vul bij de periode '01-01-2017' en '01-01-2018' in. Laat alle andere zoekvelden leeg.
 • Klik op ‘Zoek’ en kies vervolgens voor ‘Print/PDF’. Bovenaan de PDF die wordt afgedrukt vind je je begin- en eindsaldo.

  Banksparen

  Welke informatie van mijn jaaroverzicht heb ik nodig voor mijn aangifte inkomstenbelasting?
  Box 1 Spaarrekeningen:
  De inleg in 2017 van je lijfrenteproducten kun je opvoeren als aftrekpost. Het saldo is vrijgesteld van heffingen.

  Box 1 Uitkeringsrekeningen:
  Je ontvangt een overzicht met het totaal bruto bedrag, totaal netto bedrag en de inhoudingen (loonbelasting, premie volksverzekeringswet en Zvw). Dit wordt als inkomen opgegeven bij de aangifte van de belasting. Het saldo is vrijgesteld van heffingen.

  Waarom vind ik van een opbouwrekening geen jaaroverzicht?
  Je ontvangt alleen een jaaroverzicht als er in het afgelopen jaar geld is ingelegd op je rekening.

  Moet ik het saldo en de rente van een opbouwrekening opgeven bij de belastingaangifte?
  Nee, je hoeft het saldo en de rente van je opbouwrekening niet aan te geven. Alleen eventuele inleg op je rekening moet je aangeven bij de Belastingdienst.

  Waarom heb ik geen apart overzicht van de Vaste Rente Rekening gekregen?
  Het saldo van je Vaste Rente Rekening vind je op hetzelfde overzicht als dat van de reguliere opbouwrekening.

  Ik ontvang maandelijks een bedrag van jullie vanuit mijn uitkerend bankspaarproduct (lijfrente- of ontslagvergoeding). Wordt mijn rente apart uitgekeerd?
  Nee, de rente op je bankspaarproduct wordt niet apart uitgekeerd. Deze is al opgenomen in je maandelijkse uitkering.

  Sparen

  Waarom krijg ik een jaaroverzicht terwijl mijn spaar- of beleggingsrekening al is opgeheven?
  Het eerste jaar na beëindiging van je rekening krijg je altijd een jaaroverzicht van ons. De Belastingdienst kan je naar deze gegevens vragen.

  Wanneer wordt de rente op mijn Basis Spaarrekening berekend? En wanneer ontvang ik deze?
  De rente die je op je spaarrekening krijgt berekenen we per jaar. In januari ontvang je rente over het afgelopen jaar. In het jaaroverzicht van 2017 zie je de rente over het jaar 2016, die begin januari 2017 werd bijgeschreven.

  Waarom kom ik op een ander bedrag wanneer ik zelf met de weergegeven variabele rente reken?
  Op het jaaroverzicht staat het variabele rentepercentage ten tijde van het afdrukken van het overzicht. Gedurende het jaar heeft het variabele percentage geschommeld.

  Wanneer wordt de rente op mijn Vaste Rente Spaarrekening (deposito) berekend? En wanneer ontvang ik deze?
  De rente over het jaar 2017 op spaarrekeningen met een vaste looptijd (Groeirente Spaarrekening, Vaste Rente Spaarrekening en depositorekeningen) schrijven we in 2018 rond de openingsdatum van deze rekening bij. Heb je bijvoorbeeld op 3 april 2017 een spaarrekening geopend? Dan ontvang je de rentebijschrijving op 3 april 2018. Deze rente zie je dus pas terug op je jaaroverzicht van 2018.

  Beleggen

  In welke box valt mijn beleggingsrekening?
  Het vermogen op je beleggingsrekening valt altijd in box 3.

  Welke informatie van mijn jaaroverzicht heb ik nodig voor mijn aangifte inkomstenbelasting?
  Kijk voor de aangifte van je inkomstenbelasting naar het totaal aan saldo en/of de waarde van de beleggingen op 1 januari 2017. Bij beleggingsrekeningen geef je ook de ingehouden dividendbelasting 2017 door.

  Waar vind ik meer informatie over de kosten van beleggen?
  De kosten die je aan BLG Wonen betaalt voor de beleggingsrekening bestaan uit servicekosten en kosten van de beleggingsfondsen in je portefeuille. In het kostenoverzicht zie je een toelichting op alle kosten voor beleggen. De kosten die je aan BLG Wonen betaalt voor beleggen, vind je terug in de Tarievenwijzer Beleggen BLG Wonen. Kijk voor meer informatie over de kosten per fonds onder Koersen en fondsen.

 • Het jaaroverzicht en je belastingaangifte

  De gegevens uit je jaaroverzicht worden gebruikt voor het invullen van je belastingaangifte. BLG Wonen is wettelijk verplicht om je financiële gegevens door te geven aan de Belastingdienst. Ook als je in het buitenland woont geven we je gegevens door aan de Belastingdienst.

  Vooraf ingevulde aangifte

  Een deel van de bedragen die we doorgeven, heeft de Belastingdienst alvast voor je ingevuld voor de belastingaangifte in maart 2018. Controleer de bedragen altijd goed.

  Welke bedragen geven wij door?

  • Saldo spaarrekeningen per 1 januari 2017 en de ontvangen rente in 2017.
  • Hypotheekbedrag per 31 december 2017 en de in rekening gebrachte hypotheekrente in 2017.
  • Ingehouden dividendbelasting in 2017 en de waarde van je beleggingen per 1 januari 2017.

  Wat als er gegevens ontbreken?

  Staan niet alle gegevens in je aangifte? Dat is goed mogelijk. De Belastingdienst is voorzichtig met het vooraf invullen van gegevens. Je ziet alleen gegevens terug waarvan de Belastingdienst verwacht dat ze goed zijn. Je kunt je gegevens zelf aanvullen voor het indienen van je aangifte

  Wat als er gegevens niet kloppen?

  Klopt een bedrag niet? Of staat er een onbekende omschrijving bij? Pas je gegevens aan voordat je je aangifte indient.

  Heb je vragen over de vooraf ingevulde aangifte?

  Kijk dan op www.belastingdienst.nl of bel met de Belastingtelefoon.