Extra aflossen

Heb je (maandelijks) geld over en los je nu nog niet of niet volledig af op jouw hypotheek? Dan kan tussentijds extra aflossen voordelig zijn. Je hypotheekschuld wordt dan lager. Aan het einde van de looptijd is de schuld kleiner of zelfs helemaal afgelost. Nog een voordeel van extra aflossen: jouw maandlasten kunnen lager worden. Hoe lager de hypotheekschuld, hoe minder rente je betaalt.

Voor- en nadelen van aflossen hypotheek

Voordelen Nadelen
Je hypotheek wordt kleiner. De kans op een restschuld dus ook. Je financiële buffer wordt kleiner.
Je maandlasten dalen. Verkoop je huis met winst? Dan krijg je te maken met de bijleenregeling.
Je kunt je vermogen door aflossen onder de grens brengen waarover je belasting moet betalen. Je hebt minder voordeel van de hypotheekrenteaftrek.

Je kunt kiezen voor een:

  • Eenmalige extra aflossing
  • Maandelijkse extra aflossing

Zo werkt het

Een eenmalige extra aflossing kun je via Mijn BLG regelen voor alle hypotheekvormen behalve voor een BLG Bankspaarhypotheek of Spaarhypotheek.

Aflossen zonder vergoeding voor het renteverlies van de bank

Kijk in de voorwaarden van je hypotheek tot welk bedrag je kunt aflossen zonder een vergoeding te betalen voor het renteverlies van de bank. Dit is meestal 10% van de hypotheeklening per kalenderjaar. Hierover kun je contact opnemen met onze Klantenservice via 046 – 478 88 88.

Heb je geen Mijn BLG of een BLG Bankspaarhypotheek of Spaarhypotheek? Lees dan hieronder hoe je een eenmalige extra aflossing regelt.

1) Zelf overmaken van een eenmalige extra aflossing
Je kunt zelf een eenmalige extra aflossing overmaken. Gebruik hiervoor het formulier Aankondiging eenmalige extra aflossing. Vul deze in en stuur het minimaal twee weken voordat je de extra aflossing overmaakt naar ons terug. Vervolgens maak je het aflossingsbedrag over op bankrekeningnummer NL28 BLGW 0964 1120 00 op naam van Stichting Hypotheken Incasso te Amsterdam onder vermelding van extra aflossing, jouw hypotheeknummer en het leningdeel.

Betaal je een vergoeding voor het renteverlies van de bank, houd er dan rekening mee dat wij deze vergoeding verrekenen met dit aflossingsbedrag.
Een voorbeeld: je wilt € 10.000 extra aflossen en betaalt € 1.000 vergoeding voor het renteverlies van de bank. Dan los je dus in totaal € 9.000 euro af.

2) Eenmalig aflossen via een automatische incasso
Wil je liever eenmalig extra aflossen via een automatische incasso? Gebruik hiervoor het formulier Eenmalige extra aflossing. Vul deze in en stuur het formulier twee weken voor de incassodatum naar ons terug. Dan schrijven wij deze extra aflossing op de tweede van de volgende maand van je rekening af. Hebben we jouw opdracht niet op tijd ontvangen, dan gaat de opdracht in op de tweede dag van de daaropvolgende maand.

Betaal je een vergoeding voor het renteverlies van de bank? Houd er dan rekening mee dat wij naast het aflossingsbedrag ook deze vergoeding van je rekening afschrijven.
Een voorbeeld: je wilt € 10.000 extra aflossen en betaalt € 1.000 vergoeding voor het renteverlies van de bank. Dan schrijven wij in totaal € 11.000 van de incassorekening van je hypotheek af. Zorg dus voor voldoende saldo op je rekening vóór de tweede van de maand.

Bespreek de extra aflossing met jouw financieel adviseur
Een extra aflossing kan (fiscale) gevolgen hebben voor je hypotheek. Het is in jouw belang dat de financiering aansluit op je wensen en past bij je persoonlijke situatie. Het is dan ook raadzaam om een extra aflossing eerst met jouw financieel adviseur te bespreken.
Goed om te weten: betaal je een vergoeding voor het renteverlies van de bank omdat je meer aflost dan vergoedingsvrij mogelijk is ? Dan kunnen deze kosten aftrekbaar zijn. Jouw adviseur kan je hierover meer vertellen.

Verlaging van de tariefklasse?
Als je extra aflost, daalt jouw hypotheekschuld ten opzichte van de waarde van de woning. Het kan ook zijn dat je woning ondertussen meer waard geworden is. Het is goed om regelmatig te bekijken of jouw hypotheek (zonder NHG) hierdoor in een lagere tariefklasse valt waardoor je hypotheekrente verlaagd kan worden. Verlaging van tariefklasse gaat niet automatisch dus vergeet niet dit bij ons aan te vragen.
Deze verlaging geldt overigens niet voor hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en voor hypotheken zonder NHG die al in de laagste tariefklasse vallen (≤ 66% marktwaarde). Voor meer informatie kun je contact opnemen met de Klantenservice via 046 – 478 88 88. Wil je advies over deze verlaging, ga dan naar je financieel adviseur.

Let op! Heb je een BLG Bankspaarhypotheek of Spaarhypotheek, dan hoeft een lagere tariefklasse niet altijd voordeliger te zijn. Bij deze hypotheekvormen betekent een lagere rente dat je een hogere spaarpremie gaat betalen. Jouw adviseur kan je hierover meer informatie en advies geven.
Heb je nog geen financieel adviseur? Vind dan een adviseur bij jou in de buurt.

Zo werkt het

Een maandelijkse extra aflossing kun je via Mijn BLG regelen voor alle hypotheekvormen behalve voor een BLG Bankspaarhypotheek of Spaarhypotheek.

Aflossen zonder vergoeding voor het renteverlies van de bank
Kijk in de voorwaarden van je hypotheek tot welk bedrag je jaarlijks kunt aflossen zonder een vergoeding te betalen voor het renteverlies van de bank. Dit is meestal 10% van de hypotheeklening per kalenderjaar. Voor meer informatie kun je contact opnemen met onze Klantenservice via 046 – 478 88 88.

Maandelijks aflossen via een automatische incasso
Heb je geen Mijn BLG of een BLG (Bank)Spaarhypotheek? Vul dan het formulier ‘Maandelijkse extra aflossing’ in. Stuur deze uiterlijk twee weken voor de ingangsdatum naar ons op. We schrijven het extra aflosbedrag dan iedere tweede dag van de maand van de incassorekening van de hypotheek af.

Als je de maandelijkse extra aflossing wilt wijzigen of stopzetten, dan kun je dat via Mijn BLG regelen of het via het formulier ‘Maandelijkse extra aflossing’ aan ons doorgeven.

Bespreek de extra aflossing met jouw financieel adviseur
Een extra aflossing kan (fiscale) gevolgen hebben voor jouw hypotheek. Het is in jouw belang dat de financiering aansluit op je wensen en past bij je persoonlijke situatie. Het is dan ook raadzaam om een extra aflossing eerst met jouw financieel adviseur te bespreken.
Goed om te weten: betaal je een vergoeding voor het renteverlies van de bank omdat je meer aflost dan vergoedingsvrij mogelijk is? Dan kunnen deze kosten aftrekbaar zijn. Jouw adviseur kan je hierover meer vertellen.

Verlaging van de tariefklasse?
Als je extra aflost, daalt jouw hypotheekschuld ten opzichte van de waarde van de woning. Het kan ook zijn dat je woning ondertussen meer waard geworden is. Het is goed om regelmatig te bekijken of jouw hypotheek (zonder NHG) hierdoor in een lagere tariefklasse valt waardoor je hypotheekrente verlaagd kan worden. Verlaging van tariefklasse gaat niet automatisch, dus vergeet niet dit bij ons aan te vragen.
Deze verlaging geldt overigens niet voor hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en voor hypotheken zonder NHG die al in de laagste tariefklasse vallen ( ≤ 66% marktwaarde). Voor meer informatie kun je contact opnemen met de Klantenservice via 046 – 478 88 88. Wil je advies over deze verlaging, ga dan naar je financieel adviseur.

Let op! Heb je een BLG Bankspaarhypotheek of Spaarhypotheek, dan hoeft een lagere tariefklasse niet altijd voordeliger te zijn. Bij deze hypotheekvormen betekent een lagere rente dat je een hogere spaarpremie gaat betalen. Jouw adviseur kan je hierover meer informatie en advies geven.

Heb je nog geen financieel adviseur? Vind dan een adviseur bij jou in de buurt.