Wat kunt u doen als uw betalingsproblemen verwacht?

Ziet uw financiële situatie er minder rooskleurig uit, bijvoorbeeld omdat u uit elkaar gaat of u uw baan bent kwijtgeraakt? Als u verwacht dat u binnenkort uw hypotheek niet meer kunt betalen, neem dan op tijd maatregelen en vraag om hulp. Zo kunt u erger voorkomen. Om uw financiële situatie en de mogelijkheden te bespreken, kunt u contact opnemen met uw financieel adviseur.
U kunt ook bellen met het Hulpteam Hypotheken via 030 - 219 7010 op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur. Wij zoeken dan samen naar een oplossing.

Weet wat uw inkomsten en uitgaven zijn

Voordat u contact met ons opneemt, is het handig om eerst uw inkomsten en uitgaven te inventariseren met het formulier ‘Opgave inkomsten en uitgaven’. Als u weet wat er iedere maand aan geld binnenkomt en uitgaat, ziet u snel of u in de problemen komt met het betalen van uw hypotheek.

Bespaar op uw uitgaven

Als u geld tekort komt, kunt u proberen te besparen. Op de ene uitgave gaat dat makkelijker dan op de andere. De hypotheek moet u betalen. En de energierekening ook. Maar misschien loont het wel om over te stappen naar een goedkopere energieleverancier. Loop al uw uitgaven eens langs en kijk op welke u kunt besparen.

In de folder Zes handige tips bij verwachte betalingsachterstand leest u wat u kunt doen om uw financiële situatie te verbeteren en betalingsachterstand te voorkomen.

Betalingsachterstand en hypotheekrenteaftrek

Een betalingsachterstand kan gevolgen hebben voor de belastingaftrek. Of uw lening voldoet aan de aflossingseis kunt u op een aantal momenten controleren:

  1. Op 31 december,
  2. Op het moment dat u uw huis verkoopt,
  3. Als het rentepercentage wijzigt,
  4. Op het laatste moment waarop de voorgaande schuld bestond als u de hypotheek oversluit.

Als op 31 december niet aan de aflossingseis wordt voldaan, gaat de renteaftrek voor de gehele eigenwoningschuld verloren. Hierop bestaan enkele uitzonderingen bijvoorbeeld in onderstaande situaties.

  1. Bij een incidentele betalingsachterstand;
  2. Bij een foutieve berekening;
  3. Bij een betalingsachterstand waarbij u in overleg met de bank tot een nieuwe betalingsregeling komt.

Raadpleeg uw adviseur voor de exacte invulling en mogelijkheden in uw situatie. Als op de overige toetsmomenten (dus niet 31 december) niet aan de aflossingseis wordt voldaan, kunt u de rente niet meer aftrekken voor het bedrag dat te weinig is afgelost. Om te berekenen of u voldoet aan de aflossingseis kunt u gebruikmaken van een rekenmodule die u op de website van de belastingdienst vindt.