Een hypotheek met een beetje hulp van je ouders

Je wilt je eerste huis kopen. Maar hoe krijg je de hypotheek rond? Misschien wel met een schenking of lening van je ouders! Tijd dus voor een goed gesprek. Met je ouders. En daarna met een onafhankelijk adviseur die je kan helpen met het vinden van een passende hypotheek. Persoonlijk. En op maat.

Ga eens om tafel met je ouders

Een gesprek voeren over geld is niet altijd even makkelijk. Een goede voorbereiding kan je hierbij helpen, zodat je weet wat de mogelijkheden zijn. We hebben een aantal onderwerpen voor je op een rijtje gezet.

Eenmalig een groter bedrag schenken

Je ouders kunnen je vanaf 1 januari 2017 onder voorwaarden eenmalig maximaal € 100.000,- belastingvrij schenken voor de eigen woning. Dat is niet alleen heel aardig, dit maakt het misschien mogelijk om nu wel je eerste huis te kopen of je hypotheekbedrag verlagen. Lees verder.

Jaarlijks een kleiner bedrag schenken

Alle beetjes helpen. In 2017 mogen je ouders € 5.320,- belastingvrij schenken. Andere familieleden en vrienden mogen je jaarlijks tot € 2.129,- belastingvrij schenken. Je kunt de eenmalig verhoogde schenkingsvrijstelling niet gebruiken naast deze schenking. Je kunt met een kleinere schenking bijvoorbeeld een verbouwing financieren. Die hoef je dan niet meer mee te financieren in je hypotheek. Let op: er zijn wel fiscale voorwaarden aan schenken verbonden. Meer informatie daarover vind je bij de Belastingdienst.

Geld lenen van je ouders

Geen tientje, maar een serieuze lening van je ouders voor de aankoop van je eerste huis.
Het kan. Lees verder.


Hoofdelijk aansprakelijk: je ouders tekenen mee

Heb je niet genoeg inkomen om de financiering van je eerste huis rond te krijgen? Dan kunnen je ouders meetekenen. Onder voorwaarden, dat wel. Lees verder.

Ook handig: handige ouders

Door zelf te klussen aan een huis, kun je flink op de kosten besparen. Heb je zelf twee linkerhanden? Misschien kun je je vader inzetten als klushulp. Lees verder.Een goed gesprek met je ouders? Zó doe je dat!

Over een schenking van je ouders Klushulp? Ga aan tafel met je ouders Over ouders die meetekenen

Energiebesparende voorzieningen meefinancieren

Bij BLG Wonen kun je onder voorwaarden tot € 9.000,- extra hypotheek krijgen voor energiebesparende maatregelen. Lees verder.

Leen tegen een lagere rente

Sluit je een hypotheek met NHG - met een koopsom tot maximaal € 245.000 -, dan kan de rente lager zijn en zijn je maandlasten mogelijk lager. Omdat de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen garant staat voor NHG-hypotheken weet de hypotheekverstrekker dat het geleende geld wordt terugbetaald.

Ouders gesproken? Meer weten?

Een huis kopen doe je niet zomaar. Een goede onafhankelijke financieel adviseur kan jou, eventueel samen met je ouders, helpen om de juiste beslissingen te nemen. En de juiste producten te kiezen. Want wij willen dat je een hypotheek krijgt die het beste past bij jouw situatie.

  • Profiteer van de historisch lage rente
  • Onafhankelijk advies op maat
  • Altijd een adviseur bij jou in de buurt
  • Het eerste gesprek is meestal kosteloos, vraag ernaar bij je adviseur

 

Ook handig